Propagarea unui domeniu, adesea numită și propagarea nameserverelor, este timpul alocat actualizării schimbărilor DNS în întreaga lume. Această propagare a nameserverelor se referă la intervalul de timp care începe de la efectuarea modificărilor DNS până la primirea acestora de către toate rețelele publice de internet din lume. Intervalul schimbărilor DNS se află undeva între 24 și 48 de ore.
Astfel, un website care își schimbă nameserverele va fi disponibil tuturor clienților după două zile de la schimbare.
Ce presupune o schimbare a nameserverelor în sistemul DNS?
1. Modificări ale informațiilor WHOIS
Serviciul de Căutare WHOIS, care se ocupă cu afișarea informațiilor despre înregistrarea și disponibilitatea domeniilor pe internet, afișează în mod public datele persoanei care a înregistrat domeniul.
O modificare a acestor informații poate dura chiar și până la 72 de ore pentru a fi preluate de instrumentele de căutare WHOIS.
2. Modificări asupra înregistrărilor DNS
Informațiile DNS sunt stocate în cache-ul computerului de fiecare dată când accesați un site web (un domeniu de internet). Cache-ul poate fi atât local, fiind stocat pe propriul sistem de operare, dar și cache al furnizorului de servicii de internet.
Pentru a ține cont de schimbările de cache și a îmbunătăți performanța sistemului DNS, înregistrările DNS sunt stocate în cache pentru un anumit timp. Acest interval de timp se numește TTL, care se traduce prin sintagma „time to live”.
Chiar dacă înregistrarea DNS se modifică, serverele DNS vor utiliza prima valoare din cache până la expirarea timpului de stocare în cache a primelor înregistrări.
O schimbare DNS se poate propaga complet în 72 de ore, însă cel mai frecvent aceste schimbări se pot realiza chiar și în câteva ore.
Nu recomandăm schimbarea nameserverelor în mod repetat în intervalul în care se realizează propagarea DNS. De exemplu: schimbarea lor de două ori în decursul a 24 de ore.