Nameserverele sunt partea de bază a sistemului de nume de domenii, prescurtat DNS. Nameserverele permit utilizarea numelor de domenii în locul adreselor IP.
Un nameserver traduce numele de domeniu într-o adresă IP. Acest lucru oferă posibilitatea unui utilizator să acceseze un site web doar prin tastarea numelui de domeniu în bara de adrese, în loc de adresa IP reală a site-ului web.
De exemplu, atunci când tastați în bara de adrese a browserului de internet www.stackdream.ro sau stackdream.ro, cererile respective vă trimit către nameserverele noastre, care returnează adresa IP a site-ului nostru. Așadar vă conectați la adresa IP prin intermediul numelui de domeniu.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un domeniu pentru a putea utiliza nameservere?
Fiecare domeniu de internet în parte trebuie să aibă cel puțin două nameservere listate după ce deținătorul înregistrează domeniul. Nameserverele sunt numite de regulă ns1.numeserver.com și ns2.numeserver.com.
Primul nameserver este cel principal, iar al doilea este utilizat ca și server de backup dacă primul nameserver nu răspunde în cazul unor solicitări.
De exemplu, compania noastră utilizează nameserverele următoare:
- ns1.digitalclouder.com
- ns2.digitalclouder.com
- ns3.digitalclouder.com
- ns4.digitalclouder.com
După cum puteți observa, utilizăm 4 nameservere, nu doar două, cât este minimul prestabilit.
În cazul în care doriți să aflați care sunt nameserverele unui anumit domeniu, puteți accesa un serviciu de Instrument de Căutare WHOIS.
Vă recomandăm folosirea următoarelor site-uri web pentru căutarea detaliilor despre înregistrarea și valabilitatea unor domenii, precum și în scopul aflării nameserverelor: