DNS, en. Domain Name System, înseamnă sistemul de nume de domenii. Conform techterms.com, numele domeniilor reprezintă numele propriu-zis ale site-urilor web sau ale altor servicii disponibile pe internet. Orice calculator sau sistem de calcul poate accesa dispozitivele de internet prin intermediul adreselor IP. Tot ceea ce face un sistem DNS este să traducă numele domeniului într-o adresă IP, prin intermediul căreia puteți accesa site-ul respectiv.

Sistemul de nume de domenii (DNS) se află la baza internetului, însă foarte mulți oameni nu realizează că îl utilizează în fiecare zi, atât la locul de muncă, verificarea email-ului și chiar pentru utilizarea propriu-zisă a unor site-uri web pe telefoanele mobile.

Cum funcționează sistemul DNS?

La bază, un DNS este un director cu nume care se potrivesc cu anumite numere. Numele, în acest caz, sunt adresele IP, pe care calculatoarele le folosesc pentru a comunica reciproc. O descriere DNS poate fi comparată cu cea a unei cărți de telefon, unde fiecărui nume și prenume îi corespunde un număr.

Spre deosebire de o carte de telefon, sistemul de nume de domenii DNS nu este stocat intr-o singură locație, ci în milioane de servere localizate în întreaga lume.

Care este procesul înregistrări unui domeniu și a stabilirii nameserverelor?

Orice persoană poate înregistra un nume de domeniu de la o companie care oferă servicii de înregistrare, reînoire domenii și găzduire web.

De îndată ce domeniul este înregistrat prin intermediul unei firme de hosting, trebuie să aibă asociate cel puțin două nameservere. Aceste două nameservere pot fi editate (schimbate, șterse sau adăugate) prin intermediul panoului de control pus la dispoziție de către firma respectivă.

Când un calculator accesează un website prin intermediul internetului, se localizează nameserverele corespunzătoare și se obține adresa IP corectă pentru acel site web.

De îndată ce adresa IP a unui domeniu se află în memoria de tip cache, ISP (Furnizorul de servicii de internet) poate direcționa automat cererile ulterioare către adresa IP corespunzătoare. Pentru a preveni ulterioarele neplăceri create de modificările care apar o dată cu schimbarea adresei IP, cache-urile DNS vor fi actualizate în mod regulat, într-o perioadă estimată de câteva ore sau câteva zile. Atunci când apare schimbarea adresei IP, solitarea poate sa fie trimisă spre un server greșit sau există posibilitatea ca serverul să nu răspundă deloc.

Published On: noiembrie 2nd, 2019 / Categories: Sistem DNS /