Proprietatea intelectuală se referă la dreptul de deținere sau de proprietate a unor bunuri. Aflate sub protecția drepturilor de proprietate intelectuală sau de autor pot fi considerate următoarele bunuri: idei preluate din cărți, propoziții preluate cuvânt cu cuvânt, nume, desene, simboluri, opere de artă, scrieri, articole, recenzii etc. De asemenea, este bine de știut faptul că studenților de la facultăți li se interzice plagiatul. Există programe specializate care scanează lucrările de licență și le trec prin anumite filtre, iar la detectarea unui anumit procent de plagiere lucrarea de licență este respinsă.

Protejarea proprietății intelectuale / drepturilor de autor

Proprietatea intelectuală este mult mai greu de protejat decât alte forme de proprietate sau de bunuri care sunt deținute de o persoană sau de o entitate cu caracter juridic. De exemplu, dacă o mașină este furată, aceasta poate fi recuperată dacă asupra ei era instalat un sistem de alarmă sau un sistem GPS. De asemenea, mai există și posibilitatea de a fi înlocuită cu altă mașină nouă.

În cazul noilor creații ale persoanelor inovatoare este greu de menținut poziția primei persoane care a inventat produsul. De exemplu, lansarea unui film pe plan internațional în cinemaurile din toată lumea poate fi un subiect dezbătut la scară largă. Însă dacă cineva înregistrează secvențe din acel film și îl distribuie inclusiv prietenilor, cât și altor organizații neautorizate, comite o acțiune interzisă prin lege. Vânzările filmului vor scădea, la fel și vizionările publicului la cinema. Toate persoanele vor viziona secvențe din film astfel. De asemenea, mai există și site-uri web care le distribuie, sau torrente care se ocupă cu distribuția de filme la nivel național.

Acest lucru se aplică și asupra industriei muzicale. Observăm că suntem bombardați cu melodii care își au sursa atât în România, cât și în mediul internațional. Ei bine, distribuirea acestei melodii pe internet prin descărcarea acesteia și trimiterea altei persoane este ilegală.

Site-urile web sau design-ul care este realizat prin teme sau template-uri poate fi de asemenea protejat prin drepturi de autor. La fel și conținutul redactat pe ele de către angajații firmelor sau de către administratorii acestora.

Firmele care produc melodii și clipuri video prioritizează dreptul de proprietate intelectuală sau dreptul de autor în cazul unor litigii. S-a vehiculat un subiect destul de mediatizat pe internet, cum că un artist român a plagiat versurile unei melodii dintr-o altă țară, traducându-le în română. Din fericire pentru acesta, nu a fost dat în judecată, însă a fost atenționat că nu a procedat corect față de creatorul versurilor melodiei respective. Nu vom oferi numele acelei persoane din motive obiective.

Trebuie menționat și faptul că sub dreptul proprietății asupra bunurilor intră și clipurile audio și video care pot fi descărcate pe Internet, de exemplu de pe YouTube.

Cum se pot proteja drepturile intelectuale sau drepturile de autor?

  • Drepturile de autor se pot proteja prin logo-uri specifice, mărci și înregistrări de nume asupra proprietăților deținute.

Prezenta lege garantează dreptul de autor asupra unei opere de creaţie intelectuală, fiind recunoscută şi protejată. Recomandăm parcurgerea Legii nr.8 din 14 martie 1996.

Published On: noiembrie 17th, 2019 / Categories: Site-uri web, Legal /