Am primit nenumărate întrebări despre certificatele SSL de-a lungul timpului. Vom face o listă cu principalele nelămuriri ale utilizatorilor de internet în ceea ce privește certificatul SSL. De asemenea, vom semnala importanța acestuia în securitatea tranzacțiilor online și a creșterii încrederii vizitatorilor atunci când accesează site-ul web pe care îl dețineți dumneavoastră.
Întrebări frecvente despre certificatul SSL
Întrebările despre certificatele SSL vor primi un răspuns în rândurile care urmează. Menționăm că acestea sunt răspunsuri scurte și nu vom detalia fiecare explicație, deoarece acesta este doar un articol cu tema întrebări frecvente despre ce este un certificat SSL.
Vom încuraja vizitatorii acestei pagini să-și activeze un certficat SSL cât de curând pentru propriul domeniu de internet dacă firma de găzduire web le permite acest lucru și vom enunța răspunsul la întrebarea „Cum obțin un certificat SSL?”.
Ce este un certificat SSL?
Un certificat SSL are rolul de a crea o conexiune criptată între serverul web și browserele web ale vizitatorilor dumneavoastră. Browserul web reprezintă aplicațiile prin intermediul cărora puteți accesa numele domeniilor, tastând direct numele acestora și nu doar adresa IP. Exemple de browsere: Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari Internet Browser.
Certificatul SSL este important deoarece transmite informațiile private (de exemplu datele cardurilor de credit) să fie transmise fără modificări, audieri de către terțe părți sau mesaje false.
De ce trebuie să aveți un Certificat SSL activ tot timpul?
Poate vă întrebați de ce trebuie să aveți un certificat SSL activ tot timpul pe website. Certificatele SSL pot proteja informațiile sensibile ale clienților împotriva potențialelor amenințări, păstrând propriile date mult mai sigure.
Nu doar că pot crește conversiile (persoane care efectiv acționează în raport cu ofertele pe care le aveți pe website), dar și inspiră încredere pentru vizitatori.
Chiar dacă vindeți produse și servicii cu plată online sau nu, aveți nevoie de un certificat SSL pentru a încuraja vizitatorii să viziteze din nou site-ul dumneavoastră. Indiferent că nu aveți produse sau servicii pe care le vindeți online și le aveți direct în magazin. Nu vă costă nimic în a activa un certificat SSL gratuit de la „Let’s Encrypt”.
Let’s Encrypt este o autoritate de certificare gratuită , automatizată și deschisă, care oferă certificate SSL în mod gratuit. Este un instrument suficient de util pentru firmele de hosting care au început să ofere Certificat SSL Let’s Encrypt cu Wildcard la activarea unui buton.
Cum obțin un certificat SSL?
Certificatele SSL pot fi obținute gratuit dacă faceți o cerere pe website-ul oficial https://letsencrypt.org/ și le activați pe domeniul dumneavoastră. Firmele de hosting pot avea o opțiune automată în panoul de control care activează în aproximativ 30 de minute certificatul SSL pentru întregul domeniu și subdomeniile asociate.
De asemenea, firmele de hosting pot percepe și taxe sau comisioane pentru certificate SSL premium. Nu vă recomandăm în mod special să apelați la astfel de servicii, dacă nu aveți neapărat nevoie de ele.
Singura recomandare pe care o putem afirma este în cazul în care dețineți o afacere pe internet și chiar aveți nevoie de un certificat SSL premium sau dacă vindeți servicii cu facturare online pentru utilizatori. De exemplu, facebook.com și instagram.com dețin un certificat SSL premium de la DigiCert, deoarece sunt corporații de rang înalt și consideră încrederea vizitatorilor un lucru deosebit de important.
Ce înseamnă mai exact SSL?
În cazul în care v-ați întrebat ce înseamnă SSL, ce trebuie să rețineți este că SSL este prescurtarea „secure socket layer” și reprezintă instrumentul de criptare care asigură protejarea informațiilor cu caracter confidențial.
Informațiile private sunt cele transmise de la client către site-ul web al afacerilor de pe internet. De exemplu, un client poate comanda servicii de pe site-ul web stackdream.ro, iar transmiterea datelor se va efectua într-un mediu criptat de către certificatul SSL activat pentru întreg domeniul și subdomeniile noastre.
Ce reprezintă un website securizat cu un certificat SSL / HTTPS?
Un site web securizat cu un certificat SSL este indicat prin apariția pictogramei SSL verzi în browser și a indicelui HTTPS înaintea numelui de domeniu/subdomeniu. Un semn de lacăt verde sau o bară verde poate indica de asemenea un certificat SSL activ.
Lucrurile menționate ma sus evidențiază că website-ul respectiv utilizează un certificat SSL, și că acesta criptează informațiile transmise de vizitator către serverul web.
Acel S din HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) reprezintă conexiunea sigură furnizată de un certificat SSL.
Care este diferența dintre HTTPS și HTTP?
HTTP reprezintă Protocolul de Transfer Hyper Text, iar HTTPS reprezintă Protocolul de Transfer Hyper Text Securizat. HTTP nu criptează informațiile transmise între serverul web și browserul web, însă HTTP criptează aceste informații.
Website-urile care folosesc HTTP nu au informațiile criptate împotriva fraudelor digitale. Acest lucru expune datele private ale vizitatorilor în fața pericolelor din lumea digitală. Vă recomandăm protejarea informațiilor cu caracter confidențial pentru utilizatori prin simpla instalare a unui certificat SSL, chiar dacă este unul gratuit (free), își dovedeste utilitatea sporind încrederea clienților și protejându-vă datele.
Certificatele SSL trebuie reînnoite?
Da, certificatele SSL trebuie reînnoite deoarece expiră. Odată pe an este recomandată reînnoirea unui certificat SSL, însă puteți plăti și în avans pentru certificatele SSL premium.
Este foarte importantă reînnoirea acestuia pentru a păstra nivelul de securitate a datelor transmise pe website-ul dumneavoastră.
Certificatele SSL gratuite oferite de firmele de hosting din România și din străinătate pot fi reînnoite automat de către sistem și pot să nu necesite intervenția administratorului de website sau a firmei de hosting. Însă ceea ce vă recomandăm este verificarea periodică a validității acestuia.
Cât costă un certificat SSL?
Un certificat SSL de la autoritatea Let’s Encrypt nu vă costă bani, deoarece este gratuit. Însă prețul unui certificat SSL premium poate fi destul de ridicat.
Diferențele între certificatele SSL standard și premium constau în numărul de beneficii sau avantaje aduse: nivelul de securitate, iconița cu lacătul vere în browser, activarea pe subdomenii nelimitate.